Υλικά
400 γρ. Tagliatelle
2 μέτριες μελιτζάνες
600 γρ. τομάτες μακεδονικής γης “Lucia”
1 κρεμμύδι
½ ποτήρι (60 ml ή 4 κουταλιές σούπας) παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. αλμυρή ricotta
2 ή 3 σκελίδες σκόρδο
φυλλαράκια βασιλικού
χοντρό αλάτι (για το ξεπίκρισμα των μελιτζάνων)
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και στη συνέχεια στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φύλλα που έχουν στην κορυφή και τις κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες (πάχους 1 εκ. ή και λιγότερο). Στρώνουμε σε στρώσεις τις κομμένες μελιτζάνες σε ένα τρυπητό και ενδιάμεσα ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Τις σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και το πιέζουμε για να κρατά την κάθε στρώση μελιτζάνας σφικτά πάνω στην προηγούμενη. Από πάνω τοποθετούμε ένα βάρος, το οποίο θα συνεχίσει να ασκεί αυτήν την πίεση και αφήνουμε έτσι τις μελιτζάνες να αποβάλουν τα υγρά τους για τουλάχιστον 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, ξεκινάμε την σάλτσα τομάτας. Αφού πλύνουμε καλά τις τομάτες μακεδονικής γης “Lucia”, τις χαράσσουμε ελαφρά σε σχήμα σταυρού στο κάτω μέρος τους και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 15 – 20 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Όταν τις βγάλουμε από το νερό, τις κόβουμε στα 4 και βγάζουμε τους σπόρους τους.
Σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όταν αυτό ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τις σκελίδες του σκόρδου, τις οποίες έχουμε τσακίσει προηγουμένως. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Όταν ξανθύνει το σκόρδο και έχει μαλακώσει και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις τομάτες μακεδονικής γης “Lucia”, αρκετά φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε, σε μέτρια πάντα φωτιά, για 10 λεπτά με κλεισμένο το καπάκι.
Παίρνουμε τις κομμένες μελιτζάνες (αφού περάσει τουλάχιστον 1 ώρα) και τις ξεπλένουμε καλά, να απομακρυνθεί το αλάτι. Τις πιέζουμε γερά ανάμεσα στα χέρια μας για να απομακρύνουμε κατά το δυνατόν το νερό, και στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλουν και όσο έχει απομείνει. Τις τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε και πάλι σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλουν το παραπανίσιο λάδι. Κρατούμε τις πιο εμφανίσιμες (από 4 για την διακόσμηση κάθε πιάτου) και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Αφαιρούμε την μισή σάλτσα και την κρατούμε ζεστή. Ρίχνουμε τις λωρίδες μελιτζάνας στο τηγάνι με την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας.
Έχουμε ήδη βάλει μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό να βράζει. Ρίχνουμε την pasta να βράσει και την αφήνουμε 2 λεπτά περίπου λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία της. Την σουρώνουμε “al dente”, και κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό του βρασμού τους. Ρίχνουμε την pasta στο τηγάνι με τις τομάτες μακεδονικής γης “Lucia” και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε και προσθέτοντας από το νερό του βρασμού για να διατηρήσουμε την ρευστότητα της σάλτσας.
Βάζουμε την πάστα στα πιάτα, στην κορυφή μοιράζουμε την σάλτσα τομάτας που έχουμε κρατήσει στην άκρη, στολίζουμε κάθε πιάτο με 4 φέτες μελιτζάνας, φυλλαράκια βασιλικού και την τριμμένη ricotta και σερβίρουμε.
.